Probiotik za nervozna creva

probiotik

Mnogi od nas imaju tegobu sa nervoznim crevima, što je zaista neprijatno i iritantno a vremenom narušava  celokupno zdravlje čoveka. Bol u stomaku i promene u pravilnosti creva su dva obeležja sindroma iritabilnog creva , jednog od najčešćih poremećaja u opštoj populaciji. Koji probiotik za nervozna creva koristiti u tom slučaju i šta još možete preduzeti da se stanje poboljša pročitajte u daljem tekstu.

Simptomi nervoznih creva

Sindrom iritabilnog creva može se manifestovati uglavnom kao stanje koje karakteriše dijareja i/ili konstipacija, bol u stomaku, nadimanje i crevne turbulencije i pogoršano situacijama psiho-emocionalnog stresa. Pacijent može imati dijareju, nadimanje, grčeve u stomaku i meteorizam. Ovi poremećaji mogu ometati normalne svakodnevne aktivnosti obolelih osoba, a njihovo pogoršanje takođe može biti izazvano psiho-fizičkim stresom i anksioznošću.

Probiotici za  nervozna creva

Probiotici, modifikujući bakterijsku floru, mogu smanjiti simptome iritabilnog creva. Posebno laktobacili i bifidobakterije, zahvaljujući sposobnosti otpornosti na želučane kiseline i žučne soli, mogu poboljšati simptome ovih pacijenata zahvaljujući i svojim antiinflamatornim svojstvima.

Probiotici se koriste u oblicima dijareje sindroma iritabilnog creva, ali u kombinaciji sa probioticima (naročito rastvorljivim vlaknima kao što su psilijum ili hidrolizovana guar guma) su korisni za smanjenje opstipacije u oblicima sa preovlađujućim zatvorom ili u mešovitim oblicima. Oni nisu toksični za telo i nemaju dugoročne neželjene efekte, ali se generalno preporučuju ciklusne terapije da bi se uspostavila ravnoteža crevne bakterijske flore.

Studije sprovedene na ljudima sa sindromom iritabilnog creva (IBS) su pokazale da neki probiotički proizvodi koji sadrže laktobacile ili multi-soj mogu pomoći u ublažavanju karakterističnih simptoma nervoznih creva.

Upotreba antibiotika može promeniti crevnu bakterijsku floru i pogodovati razvoju iritabilnog debelog creva zato je veoma bitno koristiti probiotike za crevnu floru dok uzimamo terapiju koja uključuje atibiotike.

Koji probitik za nervozna creva uzeti

Sada postoji mnogo probiotika za nervozna creva dostupnih na tržištu u obliku hrane ili suplemenata što dovodi da odabir najprikladnijeg za vaš slučaj možda nije jednostavan. Pre svega, zato što različiti sojevi korisnih bakterija vrše specifične akcije u telu, koje ne moraju nužno da dele druge vrste probiotika. Ali i zato što postoji određena individualna varijabilnost u odgovoru na njihov unos.

U prisustvu dobro definisanih poremećaja (kao što su dijareja, zatvor ili urogenitalni poremećaji), da biste bili sigurni da nećete pogrešiti u izboru probiotičkih mikroorganizama za upotrebu, poželjno je da potražite savet svog lekara ili farmaceuta i da pratite njihov uputstva za upotrebu.

U apotekama se nudi veliki izvbor probiotika za nervozna creva, prirodnih preparata, lekovitih čajeva. Ono što je bitno jeste da prilikom odabira konsultujete stručno lice da ne biste pogoršali svoje tegobe izazvane nervoznim crevima.

Dijeta za nervozna creva

Da bi se poboljšali simptomi ovog stanja, može se koristiti i specifična dijeta, dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a (fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli), koja predviđa isključivanje namirnica koje sadrže visoko fermentabilne šećere iz crevne bakterijske flore koji se normalno fermentiraju pod dejstvom crevne bakterije, koje proizvode gas.

Ovi ugljeni hidrati se nalaze u različitim kategorijama hrane, od voća do povrća, od žitarica do mlečnih derivata. Dijeta sa niskim sadržajem FODMAP- a skoro je ušla u kliničku praksu za lečenje iritabilnog creva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *