kasalj

Prirodno lečenje kašlja

Domovi zdravlja u Srbiji su puni uglavnom sa pacijentima koji imaju kašalj statistika je lekara, a zbog nemarnosti većina njih se ubrzano javlja i kod pulmologa. Do ovakve situacije se dolazi jer je kašalj toliko jak da pacijent ne može kvalitetno da sprovodi svakodnevne životne aktivnosti.

Sa druge strane, statistika i iz inostranstva nije ohrabrujuća, s obzirom na to da samo u Americi se cena lečenja kašlja vrednuje na preko jedne milijarde dolara.

Kašalj, po medicinskoj literaturi, predstavlja odbrambeni refleksni mehanizam koji se odstranjuju sekreti i strana tela iz organizma i to takozvanom eksplozivnom ekspiracijom.

Zbog čega se javlja kašalj?

Funkcija kašlja je višestruka, a on je najčešći indikator postojeće bolesti. Takođe se naš organizam kašljanjem čisti i predstavlja odbrambeni mehanizam disajnih puteva.

Sa druge strane, međutim, kašalj može postati i neefektivan, perzistentan i u velikoj meri u takvoj situaciji će uticati na kvalitet naših života. U ovakvim slučajevima kašalj kao sam po sebi dovodi i do mnogih komplikacija, a mogu da pratiti razna hronična i akutna oboljenja.

U zavisnosti od funkcije kašlja koju on trenutno ima, zavisi i sama terapija pacijenata sa ovim problemom.

Dakle, kada je kašalj prepoznat kao indikator određene bolesti, terapija će uglavnom biti usmerena na lečenje postojeće bolesti. I u ovom slučaju će, naravno, deo terapije biti usmeren na kontrolu odnosno eliminaciju kašlja određenom terapijom.

Koliko kašalj traje i kako se leči?

Kašalj kao takav je pre svega odbrambeni refleks gornjih disajnih puteva, a on je i veoma čest i situaciji kada se pojave određena respiratorna oboljenja.

Na primer ukoliko je u pitanju virusna infekcija gornjih disajnih puteva kašalj će biti kratkotrajan i prolazan; dok ukoliko se on udruži sa nekim oboljenjima i stanjima on postaje perzistetntan. Tu mislimo pre svega na pacijente koji imaju probleme sa bronhijalnom astmom, gastroezofagealnom refluksnom bolešću, takozvani GERD ili rino – sinuzitisom.

Ukoliko je njihovo lečenje adekvatno i disciplinovano, produženi kašalj se može u velikoj meri smanjiti; a sama procena dužine trajanja kašlja jeste prvi korak ka sužavanju liste njegovih uzročnika.

Kakav sve kašalj postoji?

Lekari će, prema dužini trajanja kašljanja, podeliti isti na akutni, subaluktni i hronični. Onaj koji traje manje od tri nedelje jeste akutni kašalj, dok kašalj koji traje od tri do osam nedelja je subakutni. Sa druge strane kašalj koji traje više od osam nedelja je hronični, a s obzirom na to da je svaki kašalj na početku akutni jako je bitno na vreme krenuti sa lečenjem.

U prvim fazama, odnosno prvoj pojavi kašlja, jako je bitno da pacijent odmah krene sa terapijom. Probleme ovog tipa u velikoj meri može izlečiti čaj za kašalj.

Akutni kašalj kako se leči?

Klinička praksa pokazuje da se akutni kašalj uglavnom javlja kao posledica infekcije gornjih disajnih puteva (nazeb odnosno prehlada), ali i usled alerhijske kijavice, kao i rinitisa koji je uslovljen raznim irisansima iz spoljašnje sredine.

Najčešći uzročnici akutnog kašlja su virusne infekcije, a nazeb koji izazivaju virusi predstavlja akutni zapaljenski proces sluzokože nosa.

Kod lečenja kašlja u ovom slučaju, ukoliko se zaista radi o gripu, uglavnom se primenjuje antivirusna terapija koja je opšta i lokalna. Dakle, preporučuje se strogo mirovanje, korišćenje vitamina kao i adekvatnog čaja za kašalj.

U ovom slučaju antibiotici se prepisuju isključivo ukoliko se pojave dodatne sekundarne infekcije.

U mnogim situacijama, s obzirom na to da pacijenti ne mogu da tolerišu određene lekove, najbolja preporuka jeste prirodno lečenje kašlja – što podrazumeva ispijanje određene biljne mešavine.

Kako se leči hronični kašalj?

Najčešći uzročnici hroničnog kašlja su: pušenje, hronični bronhitis, bronhijalna astma, sindrom slivanja sekreta niz zadnji zid ždrela ali i privremena hiperativnost disajnih puteva kao i korišćenje određenih lekova.

Hronični kašalj se prepoznaje po svom trajanju, tako da je on dugotrajan kašalj gde se ne može otkriti tačan uzročnik.

Takozvani sindrom slivanja sekreta niz zadnji zid ždrela pacijenti uglavnom osećaju kao da sim se nešto konstantno spušta niz grlo, a mogu da imaju zapušen nos kao i gušobolju.

Prema statistici više od trećine populacije u Srbiji ima upravo ovaj sindrom bar jednom u životu, a on je sličan zapaljenju sinusa – kada pacijenti osećaju i bol u predelu lica, zubobolju ili imaju povišenu telesnu temperaturu.

Infekcije izazvane sinusima se uglavnom leče antibioticima, dok se sindrom slivanja sekreta niz zadnji zid ždrela uglavnom leči kombinovanjem raznih dekongestenata i antihistaminikom.

Međutim, s obzirom na to da efekat ovih lekova polako ali sigurno slabi i to već kod četvrtog dana, sve je više onih koji koriste čaj za kašalj koji je pre svega sa prirodnim sastojcima i nije škodljiv po zdravlje pacijenata.

Kašalj kod dece

Simptom kao što je kašalj može da ima svako dete, a on je jedan od bitnijih zaštitnih faktora njihovog organizma. Cilj kašlja je upravo da svako dete oslobode od sekreta i štetnih supstanci. Upravo zbog toga kašalj može biti mehanizam kojim se štite pluća, ali je potrebno da roditelji budu u pripravnosti jer uporan kašalj može biti simptom raznih bolesti.

Kao prva pomoć u cilju suzbijanja kašlja kod dece može delotvoran biti adekvatan čaj koji je isključivo na biljnoj bazi.