Kolagen tablete – mislite na vreme kako da pomognete svom organizmu

kolagen tablete

Nije nikakav mit niti marketinški trik da je kolagen protein koji je životinjskog porekla i koji je našem organizmu prekopotreban. Problem je u tome što se nakon 25 godine života on polako gubi, zapravo se vrlo teško apsorbuje u organizmu. Ti gubici su veliki i mogu ostaviti posledice po naše zdravlje. Kolagen je veoma važan protein koji utiče na kožu, kosu, nokte, kosti, bubrege, nerve,…

Sve što možemo učiniti kako bismo stvorili zalihe je da svoju ishranu obogatimo namirnicama koje su bogate kolagenom – meso, posebno riba, belančevine, zeleno povrće, … Međutim, ni to nije dovoljno da se ispražnjeni depoi popune. Zato su dodaci ishrani jedino rešenje. Pošto ni svi takvi proizvodi nisu isti i na tržištu se mnogo toga nudi, uz korisne savete, umanjićemo vaše dubioze.

Najbolji suplement

Savet je stručnjaka da, kada već znamo od koje godine počinje da se gubi kolagen, odmah krenemo sa konzumiranjem suplemenata. Postavlja se pitanje – koji je kolagen najbolji? Na to pitanje je nemoguće dati odgovor, ali postoje izvesni saveti ili smernice na koje bi trebalo da obratimo pažnju kako bi apsorpcija kolagena u organizmu bila što bolja.

Na našem tržištu svi dodaci ishrani sadrže hidrolizovani kolagen, što je jako dobro i od toga treba početi. Potpuno ima smisla koristiti ovakav kolagen kao dodatak ishrani, jer se on u organizmu apsorbuje oko 90%, dok je apsorpcija kolagena samo iz hrane oko 27%.

Ono što je takođe od presudnog značaja je izvor kolagena. Vrlo je jednostavno, pošto je u pitanju protein životinjskog porekla, njegov je izvor tu. Međutim, stručnjaci apsolutnu prednost daju ribljim proteinima, zato što je njegova apsorpcija u organizmu, dokazano, mnogo puta bolja i iznosi oko 150%. Razlog tome je što riblji kolagen ima manje molekule. Dodatni razlog su i njegovi sastojci. Postoji više tipova kolagena, a najzastupljeniji (čak 80%) i najneophodniji za zdrav izgled kože, kose, noktiju, je tip 1. Upravo se kolagen tipa 1 u najvećoj meri nalazi i u ribljim proteinima i zato ga odatle treba nadoknaditi.

Kolagen tablete i druge aktivne supstance

 

Kolagen se najbolje apsorbuje u organizmu uz vitamin C kao dodatak. Dakle, mnogo se teže zadržava u telu, ukoliko se ne kombinuje sa vitaminom C. Zato bi najbolje rešenje bilo uz kolagen tablete ujutru pojesti jedan limun, kivi, brokoli i prokelj ili jednostavno napraviti smuti od njih i konzumirati ga zajedno sa suplementom. Opšte je poznato da nakon uzimanja obroka koji je bogat vtaminom C u našem telu stvara se 6 puta više kolagena nego inače.

Kako bismo organizam što duže očuvali i zadržali mladolik izgled, pored kolagen tableta važno uzimati dovoljne količine vitamina B3, B6, vitamin A, vitamin E, vitamin K. Važni su i biotin, cink, hijaluronska kiselina i koenzim Q10.

Dodatne informacije…

Proverite koliku dnevnu dozu kolagena vam omogućavaju dodaci ishrani i spram toga ih koristite. Kolagen tablete mogu zadovoljiti sve vaše potrebe. Kolagen sam po sebi nema naročito prijatan ukus, međutim sa konzumacijom kolagen tableta to nećete osetit, jer su ili neutralne ili aromatizovane. Preko kalogen tableta u organizmu se apsorbuje između 39% i 53%. One deluju nakon 20 do 30 minuta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *