Koji su to zdravi načini da smršate

mrsavljenje-na-zdrav-nacin

Gubitak težine na zdrav način je važan za opšte zdravlje. Postoji mnogo metoda za gubitak težine i važno je pronaći pristup koji vam najviše odgovara.

Važno je napomenuti da iako ove metode mogu biti efikasne za gubitak težine, možda nisu prikladne za sve. Uvek je dobra ideja da se konsultujete sa zdravstvenim radnicima ili registrovanim dijetetičarom za personalizovane preporuke za zdrav gubitak težine.

Saveti za zdravo mršavljenje

Usredsredite se na celovitu hranu: Fokusiranje na celovitu hranu je odličan pristup za gubitak težine, jer vam može pomoći da se osećate siti i zadovoljno, dok vašem telu obezbeđujete hranljive materije koje su mu potrebne. Evo nekoliko primera celovite hrane:

Voće i povrće: Voće i povrće je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima i može vam pomoći da se osećate sito i zadovoljno, dok svoje telo obezbeđujete esencijalnim hranljivim materijama.

Integralne žitarice: One su bogate vlaknima i mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Nemasni proteini: uključuje namirnice kao što su piletina, riba, pasulj i tofu.

Zdrave masti: uključuju hranu kao npr. orasi, semenke, avokado i maslinovo ulje.

Fokusirajući se na celovitu hranu, možete smanjiti unos prerađene i visokokalorične hrane, što vam može pomoći da izgubite težinu i poboljšate opšte zdravlje.

Kontrolišite veličinu porcija: Previše, čak i zdrave hrane, može dovesti do povećanja telesne težine. Korišćenje manjih tanjira, merenje porcija i pažnja na znake gladi i sitosti mogu vam pomoći da kontrolišete unos kalorija.

Kako kontrolisati veličinu porcije

Koristite manje tanjire: Korišćenje manjih tanjira može vam pomoći da kontrolišete veličinu porcija tako što će izgledati kao da imate pun tanjir hrane, čak i ako je stvarna količina hrane manja.

Izmerite hranu: Korišćenje mernih čaša ili vage za hranu može vam pomoći da precizno izmerite svoje porcije hrane i da se uverite da se ne prejedate.

Imajte na umu svoje znakove gladi i sitosti: obraćanje pažnje na znakove gladi i sitosti u vašem telu može vam pomoći da izbegnete prejedanje i da budete sigurni da jedete odgovarajuću količinu hrane za potrebe vašeg tela.

Izbegavajte ometanje dok jedete: jedenje dok gledate televiziju ili radite na računaru, može dovesti do prejedanja. Umesto toga, fokusirajte se na hranu i pažljivo uživajte u svakom zalogaju.

Kontrolišući veličinu porcija, možete smanjiti ukupan unos kalorija i stvoriti kalorijski deficit, koji je neophodan za gubitak težine.

Izbegavajte hranu bogatu kalorijama: namirnice sa visokim sadržajem kalorija, kao što su slatka pića, pržena hrana i deserti, mogu otežati gubitak težine. Ograničavanje ove hrane ili pronalaženje zdravije alternative može pomoći.

Evo nekoliko primera visokokalorične hrane na koje treba obratiti pažnju:

  • Slatka pića: Slatka pića, kao što su sokovi i sportski napici, mogu biti kalorični i mogu doprineti povećanju telesne težine.
  • Pržena hrana: Pržena hrana, kao što ne npr. pomfrit, može biti bogata kalorijama i nezdravim mastima.
  • Prerađene grickalice: Prerađene grickalice, kao što su čips, krekeri i kolačići, mogu biti bogate kalorijama, nezdravim mastima i dodatkom šećera.
  • Mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti: Mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti, kao što su sir i kajmak, mogu biti bogati kalorijama i nezdravim mastima.
  • Brza hrana: Obroci brze hrane mogu biti bogati kalorijama, nezdravim mastima i dodatkom šećera, stoga pokušajte da pripremate obroke kod kuće koristeći celovitu hranu i zdrave metode kuvanja.

Vodeći računa o visokokaloričnim namirnicama, možete napraviti zdravije izbore i smanjiti ukupni unos kalorija, što je neophodno za gubitak težine.

Ostanite hidrirani

Pijenje puno vode može vam pomoći da se osećate sito, a takođe može pomoći da se ubrza vaš metabolizam.

Evo nekoliko saveta kako da ostanete hidrirani:

  1. Pijte vodu tokom dana: Pijenje vode tokom dana može vam pomoći da ostanete hidrirani i da smanjite ukupan unos kalorija, jer vam može pomoći da se osećate siti i zadovoljni.
  2. Birajte vodu umesto slatkih pića: Slatka pića, kao što su gazirana pića i sokovi, mogu biti kalorična i mogu doprineti debljanju, stoga izaberite vodu ili druga niskokalorična pića.
  3. Jedite hranu bogatu vodom: Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem vode, poput voća i povrća, može vam pomoći da ostanete hidrirani i da smanjite ukupan unos kalorija.

Ako ostanete hidrirani, možete podržati svoje napore za mršavljenje i poboljšate opšte zdravlje. Važno je napomenuti da pojedinačne potrebe za vodom mogu varirati u zavisnosti od faktora kao što su starost, pol i nivo aktivnosti.

Uključite fizičku aktivnost

Redovne vežbe mogu vam pomoći da sagorite kalorije i izgradite mišiće, što može pomoći u ubrzavanju metabolizma. Ciljajte na najmanje 150 minuta vežbi umerenog intenziteta nedeljno, kao što su brzo hodanje, vožnja bicikla ili plivanje.

Evo nekoliko saveta za uključivanje fizičke aktivnosti u svoj plan za zdravo mršavljenje:

Izaberite aktivnosti u kojima uživate: Odabir fizičkih aktivnosti u kojima uživate vam može pomoći da se držite rutine vežbanja i učinite je prijatnijom.

Počnite polako i postepeno povećavajte intenzitet: Polako i postepeno povećanje intenziteta vaših treninga može vam pomoći da izbegnete povrede i izgradite izdržljivost tokom vremena.

Uključite i kardio trening i trening snage: Uključivanje kardio treninga i treninga snage u vašu rutinu vežbanja može vam pomoći da sagorite kalorije, poboljšate metabolizam i izgradite čistu mišićnu masu.

Neka vam to postane navika i budite dosledni: pretvaranje fizičke aktivnosti u naviku, kao što je zakazivanje vežbi u isto vreme svakog dana, može vam pomoći da se držite rutine vežbanja i učinite to redovnim delom svog životnog stila. Doslednost je ključna kada je u pitanju fizička aktivnost i gubitak težine. Ciljajte na najmanje 30 minuta vežbi umerenog intenziteta većinu dana u nedelji.

Uključivanjem fizičke aktivnosti u svoj plan mršavljenja, možete sagoreti kalorije, poboljšati opšte zdravlje i povećati svoje šanse za dugoročni uspeh u gubitku težine.

Važno je napomenuti da gubitak težine prebrzo ili na nezdrave načine, kao što su brza dijeta ili prekomerno vežbanje, može biti štetno za vaše zdravlje i možda neće biti održivo na duži rok.