ultrazvuk stitne zlezde

Kako se obavlja ultrazvuk Štitne žlezde?

Zakazan vam je ultrazvuk štitne žlezde kako bi se dijagnostifikovala promena kao i eventualno oboljenje štitnjače?

Ne brinite ovo je potpuno bezbolna metoda pregleda koja će vašem lekaru dati pravu sliku kako bi odredio dalju terapiju.

Ultrazvučni pregled kojim se sagledava stanje štitne žlezde, paratireoidnih žlezdi i limfnih žlezdi regija vrata (meka tkiva vrata) je upravo onaj o kojem se trenutno interesujete, a sve nabrojane žlezde koje će biti pregledane nalaze se na donjoj prednjoj strani vašeg vrata.

Prokrvljenost žlezda i njihovih čvorova meri se kolor doplerom štitne žlezde i ostalih mekih tkiva, a sve ovo može nakon samog pregleda ukazati na određene poremećaje, ali i upale.

Kada se preporučuje ultrazvuk štitne?

Preporuku za ultrazvuk štitne žlezde pacijent će dobiti prilikom uvećanja štitne žlezde ili pojave čvorova, grudvica, tumora kao i cisti.

Takođe, ukoliko pacijent ima probleme sa gutanjem, kao i neprestanom bolu u grlu koji traje već duže vreme, ali i kao preventivni pregled kod onih osoba koje imaju genetske predispozicije za oboljenje štitne žlezde.

Lekar opšte prakse ili specijalista će dati preporuku za ultrazvuk štitne žlezde ukoliko je dijagnostifikovana neka bolest koja je povezana sa štitnom žlezdom, a to može biti:

Ko obavlja ultrazvuk štitne žlezde i da li je potrebna priprema?

Sam pregled je potpuno bezbolan i nije potrebna posebna priprema kao kod nekih drugih ultrazvučnih pregleda.

Specijalista radiolog, lekar opšte medicine ili specijalista endokrinologije će uraditi ultrazvuk štitne žlezde, a potrebno je da on bude edukovan za ovakav vid ultrazvučnih pregleda.

Prilikom ulaska u ordinaciju, nakon kratkog razgovora sa lekarom pacijent kome je zakazan pregled leži ili sedi na stolu, a potrebno je da ima oslobođen predeo vrata od nakita i garderobe.

Sondu koja se koristi za pregled lekar će namazati gelom koji će poboljšati providljivost ultrazvučnih talasa, ali i eliminisati vazduh koji se nalazi između kože vrata i ultrazvučne sonde.

Koliko traje ultrazvuk štitne žvezde?

Sam pregled traje od 10 do maksimalnih 20 minuta, nije bolan, a posebna priprema nije potrebna, dok će nakon samog pregleda lekar koji je izveo ovu ultrazvučnu dijagnostiku pacijentu pročitati nalaze i objasniti.

Naravno, ukoliko nakon pregleda lekar smatra da je potrebna konsultacija sa drugim kolegom, pacijent će dobiti preporuku za pregled kod drugog specijaliste.

Ultrazvukom štitne žlezde lekar će samim pregledom videti veličinu kao i oblik štitne žlezde, a pregledom će izvršiti merenje veličine i to u tri dimenzije: širina, debljina kao i dužina žlezde.

Važno je i to da će samim pregledom lekar uvideti postojanje čvorova odnosno nodusa na samoj žlezdi što spada u red fokalnih promena.

Čvorovi su u najvećem broju slučajeva bezopasni, ali ipak medicinska praksa pokazuje da postoji jedan broj čvorova koji mogu ukazati na najteži oblik oboljenja, a to je tumor štitne žlezde.

Takođe, ultrazvukom će lekar dobiti i sliku tkiva, ali će primetiti eventualne ciste i otkriti njihovo stanje, oblik, veličinu, prokrvljenost…

Iako su same ciste u većini slučajeva dobroćudne, postoje slučajevi da se u njima samima nalazi i malignitet.

Zašto je bitan ultrazvuk štitne žlezde?

Ovakav pregled štitne žlezde jeste pouzdana ali i bezbolna metoda kojom se dijagnostifikuju sve promene kako u veličini tako i u građi i prokrvljenosti štitne žlezde.

Upravo, vrlo je moguće da lekar nakon pregleda utvrdi neke promene jer današnji, savremeni način života, koji je u većini slučajeva praćen stresom dovodi do disfunkcije u radu štitne žlezde.

Probleme sa štitnom žlezdom treba ozbiljno shvatiti, kao i preporuku lekara za njenu proveru odnosno ultrazvuk, jer statistika obolelih kaže da se ta cifra iz godine u godinu povećava, dok je zabeleženo i da sve više pacijenata dolazi iz mlađe populacije.

Sam pregled je bitan jer, kao što smo vas upoznali, čvorovi se mogu pojaviti upravo na štitnoj žlezdi a oni su prepoznati kao uzročnici mnogih tegoba.

U tim slučajevima dolazi do tegoba u vratu, promuklosti ili čak do otežanog disanja i procesa gutanja, ukoliko je čvor dovoljno veliki, pa ćete u ovakvoj situaciji imati i “osećaj knedle” u grlu.

Upravo ovo navedeni simptomi se mogu pripisati i našoj svakodnevnici i načinu života, te pacijenti koji kasnije imaju probleme sa štitnom žlezdom krive sebe što na vreme nisu reagovali.

Ultrazvuk je bitan jer ukoliko imate probleme sa štitnom žlezdom, retko ćete sami napipati čvor, te su i preventivni pregledi dobrodošli s obzirom da je sama metoda potpuno bezbolna, nije potrebna priprema, ali i nema dodatnog zračenja.

Ukoliko vi ili vaš lekar ima bilo kakve sumnje, nesumnjivo je da jedino na ovaj način, ultrazvukom štitne žlezde, ćete utvrditi sve promene na štitnoj žlezdi i sa sigurnošom će biti utvrđene čak i maligne promene.

Izuzetna preciznost je odlika ovakvog pregleda jer se može otkriti i promena koja je svega 2 mm, kao i prokrvljenost svih delova štitne žlezde.

Brinite o zdravlju svoje žlezde – obavite ultrazvučni pregled.