auto skola

Kako položiti vozački ispit?

Ne bismo da vas na početku našeg bloga obeshrabrimo ako vam kažemo da više od 50% kandidata ne položi vozački ispit iz prve, ali zbog toga želimo da vam već na početku ukažemo na to koliko je bitan jasan fokus, motivisanost i pažnja prilikom obuke kako biste uspešno savladali još jedan životni ispit koji je pred vama.

Jedan od najčešćih ispita u svim auto školama u Srbiji svakako je polaganje vožnje za B kategoriju, a kao i svaki ispit koji vas očekuje u životu i ovaj može biti stresan i obojen strahom od nepoznatog.

Svesni smo toga da nije lako jer je potrebno položiti teorijski deo, ispit iz prve pomoći kao i praktičnio deo.

Zbog toga smo rešili da vas upoznamo sa kompletnom procedurom, ali i damo savete (na osnovu našeg dosadašnjeg iskustva) kako biste uspešno položili vozački ispit iz prve.

Obuka za B kategoriju

Obuka je jako bitna i potrebno je shvatiti je ozbiljno jer je činjenica da većina kandidata koji nisu bili pažljivi u ovom periodu ispit ne polože uspešno.

Prilikom upisa u auto školu prvo ćete pohađati teorijsku nastavu koja se sastoji od 40 časova u učionici sa licenciranim predavačem, a naš je savet da pazite na obuci i već tada počnete sa učenjem i obnavljanjem gradiva kod kuće.

Teorijski ispit koji polažete nakon savladane obuke se sastoji od pitanja, a prilikom same pripreme ima dosta njih koja ne možete naučiti dva dana pre ispita.

Sa svojim instruktorom ćete prelaziti oblasti od časa do časa, imati čak i simulacije ispitnih pitanja, a s obzirom na to da vam je gradivo dostupno na vašem računaru ili mobilnom telefonu uvek kada se završi čas u auto školi pređite još jednom i utvrdite gradivo.

Takođe bitno je i da za svaku nedoumicu pitate svog predavača, jer odgovore nije pametno „bubati“ odnosno učiti napamet iz razloga što takav sistem kasnije nije primenljiv u stvarnoj vožnji.

Dakle zaboravite na kampanjsko učenje, obratite pažnju na samim časovima a svaki dan kod kuće obnavljajte ono što ste naučili i bar jednom nedeljno ponavljajte sve naučene lekcije.

Ovo je metoda kojom ćete steći disciplinu ali i znatno uštedeti na vremenu kada bude bio zakazan ispit iz praktičnog dela.

Ispit polažete u učionici auto škole, pred komisijom i potrebno je da budete na sam dan polaganja dovoljno smireni, sigurni u svoje znanje i da ne brzate sa datim odgovorima, čak je preporuka da i pre nego što kliknete na dugme da ste završili test, još jednom pređete.

Odmah nakon završetka testa dobićete rezultat da li ste uspešno položili ili ne.

Ispit iz prve pomoći

Po novom sistemu obuke koji je na snazi poslednjih par godina u Srbiji, ono što vas očekuje nakon položenog teorijskog dela ispita jeste i ispit iz prve pomoći koji obavljate u nadležnoj medicinskoj ustanovi.

Najbolje je da se konsultujete sa zaposlenima u auto školi kako bi vam preporučili državnu/privatnu ustanovu, a vas očekuje obuka iz pružanju prve pomoći koja se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela kao i uspešno savladavanje.

Ovo su veštine koje su vam, složićete se, bitne u svakoj životnoj situaciji ali i tokom svakodnevne vožnje automobila.

Pratični deo vozačkog ispita

Pratkični deo ispita odnosno vožnja na poligonu i u gradu je ono što vas očekuje nakon svega ovoga, a za ovaj deo obuke potrebno je da obezbedite lekarsko uverenje kojim se garantuje da ste sposobni za upravljanje motornim vozilom.

Sa instruktorom ćete na početku vežbati na gradskom poligonu sve one radnje koje su potrebne za uspešno i bezbedno upravljanje automobila, a nakon određenog perioda kada se opustite i uspešno savladate poligonske radnje spremni ste za vožnju u gradu.

I ovde važi pravilo da ostavite anksioznost za neke druge prilike, ali i da uvek nakon svakog časa pitate instruktora šta je ono što vam nije jasno i da se prisetite šta ste radili i na šta vam je instruktor skrenuo pažnju.

Prilikom vožnje u gradu ne obazirite se na druge učesnike u saobraćaju ukoliko oni voze većom brzinom nego što je ona dozvoljena ili ne poštuju saobraćajne propise, slušajte instruktora, pratite njegove instrukcije kako bi i on mogao da reaguje u pojedinim situacijama koje mogu biti opasne.

Trase koje ćete sa instruktorom proći tokom obuke, koja traje 40 časova (sve ukupno na poligonu i u gradu) su i vaša ispitna pitanja za ovaj deo obuke.

Na sam dan praktičnog polaganja ispita ne plašite se komisije, odnosno saobraćajnog policajca koji će sve vreme dok traje ispit beležiti ono što zapaža, već slušajte instruktora, ne plašite se i budite sigurni u svoje znanje koje ste uspešnim savladavanjem ispita pokazali u toku dosadašnje obuke.

Sigurnost je definitivno ono što je potrebno kako biste uspešno savladali obuku za vozačku dozvolu, ali ne zaboravite da ste vi još uvek početnik u svetu saobraćaja i pažljivo slušajte, budite vredni i ispravljajte greške na koje vam se ukazuje tokom obuke.