tablete-maska-toplomer

Kako ojačati imunitet u doba korone

Jak imunitet ključan je u doba korone kako bi ostali zdravi i jaki, evo šta treba da uradite kako bi vas korona virus zaobišao!

Kada pričamo o korona virusu poštovanje propisanih mera od strane kriznog štaba jeste neophodno kako bi ostali zdravi i vitalni.

U zatvorenim prostorima morate nositi zaštitnu masku i držati rastojanje između ljudi. Na taj način umanjićete šansu za prenos korona virusu, a sa zdravim organizmom i jakim imunitetom potpuno ćete je eliminisati!

Zdrava ishrana jača imunitet u doba korone

Narodna poslovica kaže da zdravlje na usta ulazi. Potvrđuju je lekari širom sveta i preporučuju u ovim kriznim vremenima što više hranjvih materija kako bi ostali zdravi u doba korone.

Kada se kaže zdrave, hranjive materije podrazumeva se čitav režim ishrane.

Imunitet ne može ojačati ukoliko unesete jednu jabuku ili naradžu dnevno. Potrebno je promeniti svoje navike i unositi najviše hranjivih materija za doručak.

Posebnu pažnju treba posvetiti prvom obroku u toku dana. Doručak treba da sadrži proteine i vitamine kako bi vam dao energiju za dnevne obaveze i kako bi imunitet ojačao.

Zaboravite na užurban ulazak u pekaru i kifle. Kako bi ojačali imunitet pripremajte kaloričan doručak koji podrazumeva jaja, mleko i povrće. Zeleno povrće poput zelene salate i kupusa nadoknadiće vitamin C i ojačati imuni sistem tela.

Hranjiv doručak će vas razbuditi, nećete imati potrebu za kafom koja nije dobra za krvni pritisak i sam imunitet.

Zdrava ishrana podrazumeva užinu, ručak, voćnu užinu i večeru pored visoko kaloričnog doručka. Dakle, za jačanje imunitet i vitalno telo neophodno je jesti pet obroka dnevno.

Zamenite čokoladu za voće a čipseve za žitarice. Neka voće i žitarice postanu vaša užina, između dva glavna obroka.

Žitarice će nadoknaditi vitamine B grupe, dok će voće krv učiniti bogatijom magnezijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem (koje je jako bitno kod anemije), vitaminom C i vitaminom E.

Jednom nedeljno unosite omoge 3 masne kiseline, pripremajte ribu i morske plodove.

Na samom početku pet obroka izgleda previše. Cilj nije prejedanje već uzimanje manje količine hrane više puta dnevno. Na taj način omogućavate telu da lepo svari hranu i razvrsta hranjive materije. Neće imati potrebu za slatkišima i grickalicama, retko ćete osećati glad.

Ipak, danas nije dovoljno unositi hranjive materije kako bi organizam ostao jak, niz drugih faktora utiče na imunitet. Odlučili smo da ih izdvojimo kako bi ih vi kontrolisali i ostali zdravi i vitalni uprkost korona virusu.

Fizička aktivnost jača imunitet u doba korone

Imunitet neće postati jak ukoliko se unosi velika količina hrane, a stvorena energija ne troši. Maksimalno iskoristite zdrave namernice i potršite unete kalorije uz lagani trening.

Možete na youtube-u pronaći niz vežbi koje jačaju telo i koje se izvode kod kuće. Ukoliko volite da šetate izdvojte sat vremena dnevno za laganu šetnju po prirodi. Prošetajte do obližnjeg parka i udahnite svež vazduh, uživajte u zelenilu.

Telu je potreban napor kako bi potrošilo energiju i kako bi postalo jako. Tokom fizičke aktivnosti luče se hormoni sreće koji jačaju imunitet i odagnaju loše misli daleko od vas.

Redovan i čvrst san jača imunitet u doba korone

U toku noći organizam se regeneriše, stvaraju se nove zdrave i jake ćelije. Pritom se telo oslobađa toksina i stresa ali luči i neophodne hormone kako bi bili zdravi i jaki narednog dana. Ukoliko telu uskraćujete san, ono će postati malaksalo i imunitet će oslabiti bez obzira na zdravu isranu.

Prvi znaci nedostatka sna ogledaju se u mrzovoljnom raspoloženju i konstantnom osećaju umora. Osam sati sna neophodno je telu kako bi imalo jak imunitet u doba korone.

Stručnjaci naglašavaju da treba odlaziti u krevet pre ponoći, kako bi sam kvalitet sna podigli na viši nivo. Na taj način smanjuje se šansa za lošim snom, košmarima i buđenjem u toku noći.

Dakle, nije dovoljno samo spavati već san treba da bude kvalitetan i uravnotežen.

Pozitivne misle i život sa što manje stresa ključni su za dobar imunitet

Danas se sve više spominje vibracija i govori se o tome kako naše telo prima i reaguje na različite frekvencije iz spoljašnje sredine. Pozitivne vesti utiču dobro na raspoloženje, osećaćemo se srećno i rasterećeno. U doba korone srećnih vesti je sve manje i pozitivan duh jenjava.

Zdrave, pozitivne misli neophodne su čoveku kako bi imao jak imunitet. Smeh je lek, potvrđuju stručnjaci širom sveta. Zato treba barem na nekoliko sati isključiti televiziju i internet, razgovarati sa voljenima i ulepšati im dan.

Naravno vicevi, muzika i golicanje nikad nisu na odmet!