ginekoloski pregled

Kako izabrati dobrog ginekologa?

Dobar ginekolog nekada je osnova za prevenciju mnogih bolesti, budući da žene često zbog nelagode koje osećaju u ordinaciji odlažu svoje redovne kontrole.

Kako je rak grlića materice sve češća bolest žena, kao i sterilitet kod mladih, bitno je da u startu napravite pravi izbor kada je ginekolog u pitanju.

Najčešći metod za odabir je preispitavanje iskustava naših bliskih osoba: majke, sestre, prijateljice…

Međutim, tu treba uzeti u obzir da nam zapravo nisu svima identični kriterijumi i da nam možda nečiji ginekolog ipak neće odgovarati.

Stoga, obratite pažnju na neke od sledećih detalja.

  1. Prijatno vam je na ginekološkom pregledu i možete pitati ginekologa sve što vas zanima

Ključna stvar u odnosu doktor-pacijent je upravo poverenje, a ono se stiče atmosferom koja je oslobođena nelagodnosti i koja dopušta da vi kao pacijent pitate vašeg lekara sve što vas zanima u vezi vašeg zdravlja.

Ovo se naročito odnosi na praćenje trudnoće, ali i za sve druge posete ginekologu van drugo stanja.

  1. Ginekolog strpljivo odgovara i objašnjava pacijentu

Bitno je da doktor aktivno sluša vaša pitanja i probleme i da vam što jasnije i preciznije odgovori.

Mnogi doktori objašnjavaju svojim pacijentkinjama proceduru ginekološkog pregleda kako biste bili na najbolji način pripremjeni, ali vode računa i pažljivi su tokom istog.

Neophodno je da aktivno razgovarate i o terapiji i otklonite sve nedoumice o lečenju i ponašanju tokom lečenja.

Ljubaznost, prijateljski odnos i prijatnost uvek su poželjni u komunikaciji u oba smera.

  1. Ginekološka ordinacija izgleda uredno

Mnogim ženama je ovo jedna od najbitnih stvari.

Obratite pažnju na to da li se pribor redovno pere i sterilizuje, da li ordinacija na oko deluje uredno, da li dobijate ubrus za ležanje na njemu, da li doktor koristi rukavice i slično.

Mnogim ženama je bitno da ordinacija ima i savremenu opremu i da pruža sve pogodnosti 21. veka, ali je realnost da ćete takav tretman dobiti kod samo nekoliko privatnih lekara u Srbiji.

  1. Ginekolog brine i o preventivi

Ovo je možda i najvažnija tačka.

Odnosi se na to da ako je sve u redu na redovnim pregledima, preporučuje se da doktor odvoji vreme da sa vama porazgovara o prevenciji bolesti reprudoktivnih organa.

U trudnoći, savetuje o ishrani, fizičkoj aktivnosti kod zdrave trudnoće i kod rizičnih savetuje kako da ne dođe do novih komplikacija.

  1. Dostupnost ginekologa

Ukoliko želite da vam neki doktor vodi rizičnu trunoću ili da vas leči, želećete i da vam bude dostupan.

Nije retko da se u Srbiji kod nekih doktora dolazi na red tek za nekoliko meseci.

Dobro se raspitajte da li ćete kod izabranog doktora moći da dolazite redovno ili ćete zakazivati termine za nekoliko meseci unapred.

  1. Privatni ili državni ginekolog?

Na ovo pitanje sami sebi morate dati odgovor, ali nakon što se upoznate sa cenovnikom privatnih ordinacija.

No, ipak, uzmite u obzir da su doktori  često dostupniji privatno, da su ordinacije najčešće urednije i bolje opremljene, te da i sami doktori često više vremena imaju u privatnim ordinacijama za detaljne preglede.

Ginekolozi koji rade u domovima zdravlja i bolnicama često u toku jedne smene pregledaju i nekoliko desetina žena, ali to ne umanjuje njihovu stručnost i posvećenost pacijentkinjama.