Dugotrajno sedenje: Kako ublažiti bol u leđima

Posledica modernog načina života i dugotrajnog sedenja u kancelarijskim stolicama jeste hroničan bol u kičmi, vratu ili ramenima. Čak i ukoliko posedujete najmoderniji i udobnu ergonomsku stolicu, to ne znači da se bol u kičmi neće javiti ukoliko previše vremena provodite u sedećem položaju. Smatra se da kancelarijski službenici čak trećinu svog života provode na radnom mestu. Imajući to u vidu, važno je da znate da hronični problemi sa kičmom mogu da dovedu do mnogo ozbiljnijih problema. Stoga, kao i u većini slučajeva prevencija je odgovor, a različite masaže i terapije mogu privremeno da pomognu.

Uzroci bola

Kako bismo mogli da izađemo na kraj sa bolovima u kičmi, vratu i ramenima, najpre moramo da znamo šta ih uzrokuje. Kontinuirani ponovljeni pokreti i prinudan, odnosno neprirodan položaj tela su najveći krivci. Na spisak možemo da dodamo i stres, nepravilno sedenje, predugu upotrebu računara i nedovoljno vežbanja. Naša tela prirodno nisu sazdana tako da veći deo svog vremena provodimo u neaktivnosti i sedenju. Nepravilan položaj dovodi do toga da nisu svi mišići podjednako opterećeni, odnosno neki mišići ne rade svoj posao dok su drugi preopterećeni. Kao rezultat preteranog rada, javljaju se bol, ukočenost i umor.

Odabir nameštaja

Dokazano je da osećaj udobnosti pozitivno utiče na produktivnost zaposlenih. Stoga, investicija u kvalitetne kancelarijske stolice je uvek dobra ideja. Ergonomski nameštaj vam pomaže da zauzmete pravilan položaj i sprečava dalje krivljenje kičme. Takođe, bilo bi dobro da uskladite visinu stola i radne stolice kako biste smanjili pritisak na određene grupe mišića. Ruke bi trebalo da vam se nalaze u visini radnog stola, stopala da su ravno na podu i trebalo bi da imate mogućnost podešavanja sedišta. Na ovaj način, nakon što prilagodite kancelarijsku stolicu svojim potrebama, smanjićete mogućnost nepotrebnog opterećenja kičme i sprečiti buduće bolove.

muskarac-sedi-u-kancelariji

Svakodnevno vežbanje

Koliko god vam ovo zvučalo nepraktično i opterećujuće, verujte nam da je svakodnevno vežbanje neophodno kako biste održali zdrav tonus mišića. Kičma, skelet i mišići predstavljaju nas aparat za kretanje i ukoliko ih ne održavamo možemo imati različite probleme. Slabi leđni mišići, koji nisu u stanju da vas podupiru, su zapravo i krivci za bolove koji se javljaju. Jedini način da im pomognete jeste da ih istežete onoliko koliko je u vašoj moći. Nije potrebno da provodite sate u teretani u ovom cilju. Sasvim je dovoljno da radite vežbe istezanja 10 do 15 minuta svaki dan kako biste ojačali svoje mišiće i priuštili svom telu neophodan odmor.

Česte pauze

Stres je neizbežan pratilac većine kancelarijskih poslova. Kako biste smanjili napetost i nervozu, bilo bi dobro da pravite što je moguće češće pauze. Iskoristite pauzu za ručak za kratko vežbanje, šetnju do obližnje prodavnice ili jednostavno radite vežbe istezanja za svoje mišiće. Usled nepravilnog i dugotrajnog sedenja javljaju se bolovi koji vremenom mogu postajati sve jači i jači i na kraju zahtevati i lečenje. Kako biste izbegli ovaj scenario, pokušajte da nivo stresa držite na minimumu i organizam u odgovarajućoj formi, pravljenjem što češćih pauza.

Potražite pomoć

Ukoliko smatrate da ste se snabdeli svim neophodnim stvarima za ličnu udobnost, a i dalje se suočavate sa bolovima i problemima, pokušajte da se javite stručnom licu. Možda ste već previše vremena proveli sedeći u neugodnom položaju i pojavili su se hronični bolovi koje je neophodno tretirati. Uzimajući u obzir da problemi sa kičmom mogu da izazovu niz različitih zdravstvenih tegoba, uključujući i probleme sa srcem, važno je potražiti pomoć na vreme. Fizijatar vas može pregledati, ustanoviti u čemu je problem, dati vam terapiju i pokazati vežbe koje možete sami da radite kako biste sebi olakšali probleme.

Dugotrajno sedenje ne mora da dovede do problema sa kičmom ukoliko vodite računa o svom radnom okruženju i položaju tela. Pravilan odabir kvalitetne kancelarijske stolice i svakodnevno vežbanje trebalo bi da vam pomognu u suočavanju sa ovim problemom.

Fotografije:

https://pixabay.com/photos/back-pain-body-pain-ergonomics-6949392/

https://www.pexels.com/photo/a-man-wearing-a-business-suit-and-eyeglasses-sitting-5439432/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *